Sunday, December 25, 2011

Renung2kan lah~

Dikatakan :- ۞ Surah Al-Fatihah dapat memadam kemurkaan Allah SWT. ۞ Surah Yasin dapat menghilangkan rasa dahaga atau kehausan pada hari Kiamat. ۞ Surah Dukhan dapat membantu kita ketika menghadapi ujian Allah SWT pada hari kiamat. ۞ Surah Al-Waqi’ah dapat melindungi kita daripada ditimpa kesusahan atau fakir. ... ۞ Surah Al-Mulk dapat meringankan azab di dalam kubur. ۞ Surah Al-Kauthar dapat merelaikan segala perbalahan. ۞ Surah Al-Kafirun dapat menghalang kita daripada menjadi kafir ketika menghadapi kematian. ۞ Surah Al-Ikhlas dapat melindungi kita daripada menjadi golongan munafiq. ۞ Surah Al-Falq dapat menghapuskan perasaan hasad dengki. ۞ Surah An-Nas dapat melindungi kita daripada ditimpa penyakit was-was. Seterusnya, bagi menangani Syaitan Durjana, dikatakan juga:- ۞ Ketika anda membawa AL-QURAN, respon syaitan ialah biasa saja, tengok je... ۞ Ketika anda membukanya, syaitan mula curiga. ۞ Ketika anda membacanya, syaitan mula gelisah. ۞ Ketika anda memahaminya, dia mula kejang. ۞ Ketika anda mengamalkan AL-QURAN, dalam kehidupan setiap hari, dia stroke....Teruskan membaca AL-QURAN dan mengamalkannya agar syaitan terus stroke. ۞ Ketika anda ingin menyebarkan pesanan ini, syaitan pun mencegahnya. ۞ Syaitan kata, 'JANGAN SEBARKANNYA, KERANA IA TIDAK PENTING LANGSUNG

Sunday, November 27, 2011

Salam Maal Hijrah 1433..

selamat menyambut maal hijrah 1433h.. semoga pada tahun yg baru ni, Allah sentiasa memberkati dan merahmati saya dan anda semua.. Insya-Allah

Insya-Allah, pada tahun yg baru ni.. kite same2 memanfaatkan mase yg ade utk kejayaan dan kebahagiaan dunia dan akhirat.. Mudah2an Allah permudahkan segala urusan kite.. amiin. 

Tuesday, October 25, 2011

Fikirlah~~ Fikirlah~~

Assalamualaikum~~
Hye kamu2 yg tsayang..Nk citer nie..huhu~
Esok kan.. birthday boboi kite..(BFF since kecik oke..;) )
Tp kan...kite xdpt celebrate dgn die...Sedih la..;((
Sebabnye jauh..die kat KL tu.. Kite kat Melaka nie ha..huhu~~ (jauh le sgtnye punnn..hehe)
Aduiai...Sorry le kamu ye..;( Nk sgt celebrate dgn kamu~~ (mcm penah celeb same2 je?haha)
Nak tgk x yg mane 1 die?.. nie ha die.. (nk jugak tunjuk tu..haha)






Ha...comel x? comel kan...=_= Mr.MNA, jgn nak perasan sgt ye..taw le ramai peminatnye punnnn..hik3..;) Emm..kalau kamu2 sume nk taw..sy kawan dgn Mr. MNA nie dari kecik.. (MNA tu name si comel nie ha....) sbbnye atuk kami kawan baik, turun dkt mak sy n ayah Mr.MNA nie kawan baik.. sampai le ktorg pule..jd kawan baik..:p Haa..hebat x?haha.. turun temurun tu..:) Hopefully,anak2 ktorg pun leh jd bff cm ktorg nie ha...hahaha..:D


Kalau uols nk taw..Mr.MNA nie,die memang seorg yg sgt2 pemalu.. die xramai kawan gurls.. ramai boy je. Tu pun bole kire gn jari la bpe ramainye kawan boy die tu..hoho~ (nampok beno pemalunye..) Tp kalau dengan sy nie,memang taw sgt le pemalu ke xnye..;) Sbb tu la kate BFF!hehe.. yg penting, susah dan senang kami..sentiase bersame. Tu la sebabnye saya sayang awak Mr.MNA!..;) (jgn slh phm..as a BFF shj..hehe) 


Ha...citer dh taw kan.. Now nk tnye kamu2 nie ha..:Pcmne eh? sbb xleh nk celebrate..bole x post je adiah??.. (perlu kew bg hadiah?haha) dh la bday die..sekali dgn Deepavali lak tu!..hahaha... (mara le die kalau taw dok wat ketupat dlm blog nie ha....)  ngee~ sbnrnye kan.... sy teringin sgt nk celebrate bday die.. tp selalunye ade je yg tlg celebrate kan utk die.. huuuu~ so,lupekan jela.. bg adiah je la kot.. emmm.. nk adiah pe ye agak2?..
cer tlg..cer tlg..;)


syg kawan2 sy nie ...<3



Sunday, October 23, 2011

Tuuuuuu Dia KBM~~

Assalamualaikum~
Hye guys!..:) Ape kbr kamu2 yg dirindui?..sihat?ngee~ lame xupdate blog nih..huhu~
name je ade rajin update..xsempat2 nk updatenye punnnn..dh le line pun mengom2 jek..huk3..Oke le..Meh kite story mory nk? lame kan xtaip panjang2 nin..ngee~
Oh ye..skrg nie,sy dh kat KBM. Nk taw KBM tu ape??
Haaa..meh kite kenal meh...sapekah KBM tu?..;)



Haa..nie la die KBM nye..=_= UiTM Kampus Bandaraya Melaka..hihi.. Alhamdulillah. Rezeki kan..sy dpt jgk sambung blaja kat UiTM dihatiku nih..;) Kalau uols nk taw..KBM nie indah dan megah sbb kat tengah2 bandar..ngee~ best la jgk..sbb xjauh nk gi kelas!;) 
(alasan kukuhnye,bangun lambat!hahaha)

Oh ye.. dh tau kan pasal KBM?hihi.. now nk ckp lak pasal life kat sini..
hohoho..memang best! sbb dekat sgt2 dgn bandar!..;) dekat dgn Dataran Pahlawan, Mahkota Parade dan mcm2 lg la.. tp yg penting, Kolej Kediaman sy..berdepan dengan River Cruise!hihi..ape mcm? jeles x?hik3.. (saje nk wat ayat berapi..haha)



Emm..tp tu la..hidup kat KBM nie kene byk kuat semangat! al-maklum..lewat skit je dtg kelas,naik tangga sampai tingkat soploh ooooh..hebat x? bole kurus kan?hihi..:P (susah skit kot sbb makan byk..hik3)  tp setakat nie,bukan sampai tingkat soploh nek tangga..dh sampai tingkat 16 oooohhh..memang lah xsakit kaki dengan heels nye punnnn..aduiaiiii..:)

Tp ape2 pun...KBM is the best!hehehe.. tak dilupekan pd uitm dihatiku..kampus Dungun tercinta..(kenangan time diploma sgt diingati..rindu kengkawan..huhu)  Oke la..apo bondo la yg eden merepek pg2 nie ha...aduiaiiiii...^,^ Uols!gi tdo!hehe..next time cont.....
papai...;P

Friday, August 26, 2011

Muhasabah sebentar..


Assalamualaikum.

Dah dapatkah kita?

Satu persoalan yang bermain difikiran kita sepanjang bulan Ramadhan ini. Adakah kita dah dapat jumpa malam lailatul Qadr?
Mungkin ya, mungkin tidak. Mungkin kita dapat rasakan, mungkin kita tak rasa langsung kehadirannya.
Mungkin malam tadi, mungkin hari ini, mungkin semalam atau mungkin malam-malam sebelumnya. Sapa tahu, malah tiada siapa pun tahu bila.
Walaupun kita sering terbaca ramalan-ramalan dari orang terdahulu dari kita, tapi hakikatnya, Rasulullah s.a.w tetap tidak menyatakan secara terus bila melainkan dengan menyatakan ia berada di 10 malam terakhir dan mungkin berada dimalam ganjil.

Pernahkah kita muhasabah diri kita kenapa Rasulullah s.a.w tidak menyatakan dengan tepat malam Lailatul Qadr?
Sebenarnya Rasulullah s.a.w tidak mahu umatnya hanya mengejar Lailatul Qadr saja tapi sebaliknya kita haruslah memahami dan menghayati konsep Ramadhan itu keseluruhan.

Pernahkah kita muhasabah diri kita adakah puasa kita di bulan ramadhan ini masih sama macam tahun lepas atau bertambah baik lagi dari tahun lepas?
Jika tahun lepas kita berpuasa bertampal-tampal, adakah tahun ini kita dapat berpuasa penuh? (terutama untuk lelaki)
Jika tahun lepas kita berpuasa hanya tahan lapar dan dahaga, adakah tahun ini kita bukan setakat tahan lapar dan dahaga. Malah puasa mata, telinga, mulut dan hati kita?
adakah peningkatan lebih baik dari tahun lepas?
Jika tahun lepas kita berpuasa tapi masih mendedahkan aurat, adakah tahun ini kita sudah berubah kepada menutup aurat?

Adakah kita rasa Ramadhan itu biasa sahaja dan tiada makna apa-apa pada kita, bahkan ketibaan 1 syawal lebih bermakna pada kita sebab 1 syawal adalah hari kita dapat berjumpa keluarga dan saudara-mara?
Jika Ya jawapannya, maka puasa kita hanyalah setakat menahan lapar dan dahaga sahaja. Tiada ganjaran diberikan oleh Allah s.w.t. jika puasa Ramadhan kita masih ditakuk lama.

Umumnya kita tahu, dikiri dan kanan kita ada 2 malaikat yang bertugas mencatit segala perbuatan baik dan buruk tanpa mengenal penat lelah malah tidak sekali pun mereka mengeluh penat pada Allah s.w.t. dalam menjalankan tugas mereka.
Agak-agaknya pernahkah kita tanya diri kita malaikat yang manakah yang banyak mencatitkan perbuatan kita?

Cuba sebelum tidur kita muhasabah diri kita. Ambil sekeping kertas putih yang belum bertulis apa-apa dan lipat ia kepada 2 bahagian.
Kemudian buka semula. Tulis disebelah kanan “amalan baik” dan disebelah kiri “amalan buruk”.

Mula mencatit setiap perbuatan baik dan buruk kita bermula dari bangun tidur hinggalah malam sebelum anda nak masuk tidur.
Dari sekecil-kecil perbuatan hinggalah sebesar-besar perbuatan.
Setelah selesai, bandingkan antara kedua-dua bahagian yang mana lebih banyak.
Adakah baik lebih banyak dari buruk, atau buruk lebih banyak dari baik.
Dari sini barulah kita dapat muhasabah diri kita banyaknya dosa atau pahala yang kita dah buat dalam seharian.
Bagaimana dengan semalam, kelmarin, minggu lepas, bulan lepas malah tahun lepas?
Itulah tugas Raqib dan ‘atid.

Ingatlah, ramadhan sudah hampir kepenghujungnya. Adakah kita sempat menghabiskannya pada tahun ini?
Bagaimana jika Allah s.w.t. menjemput kita dihari terakhir kita berpuasa? Mungkin kita tak sempat menghabiskannya pun dan kita telah dipanggil.
Bersyukurlah kita jika diizinkan Allah s.w.t meraikan kemenangan selepas ramadhan.

Tapi masih adakah Ramadhan tahun depan untuk kita? Atau inikah Ramadhan terakhir untuk kita?

Ingatlah, selagi Allah s.w.t izinkan kita hidup dibuminya ini, ambillah kesempatan yang tinggal beberapa hari saja lagi ini untuk mengejar keberkatan dan pahala dibulan Ramadhan ini.
Anggaplah ia seperti Ramadhan terakhir buat kita sedangkan Ramadhan tahun depan belum pasti kita dizinkan untuk bertemu dengannya.


Wauwahualam.

Thursday, August 11, 2011

Pencuri2!!

Astagfirullahalazim...Mengucap panjang bile dgr pengumuman2 di surau td..
kawan2..nk taw x..td mase solat terawih,ustaz kat surau tu cakap.. semalam ade kecurian,25 cotton air mineral utk minuman jemaah diambil. Dh wat solat hajat utk pencuri tu lembut hati pulangkan. huuu~~ Ingatkan arini beliau pulangkan lah kannnn.. Rupe2nye,ade pulak pengumuman baru oleh ustaz yg sama.. katanya, semasa kita sedang solat berjemaah di dlm surau nie, pembantu surau memasak air di dapur.  Sedang pembantu tu masuk utk join sme solat.. Tong gas pulak dicuri oleh beliau (si pencuri) ??? ape nie?? adoi~~~ kasihan AJK2 surau.


Tong gas die lebih kurang cmni..tp kaler ijau.haha
  Ya Allah,Kau bukakanlah pintu hati beliau utk pulangkan semula air mineral tu.. dan Kau lindungilah surau di sebelah rumah ku ini dari sebarang kemungkaran. Amiin..:) Mudah2an Allah memakbulkan doa kami semua..=_=
Haa..lepas tu mase balik td..sempat la AJK surau tu gi beli tong gas baru..:) jadi sempat la menikmati juadah di surau td.. ade kuih tepung pelita dgn bubur kacang.. sedap3..=_= *cik nabillah kite nie,makan je taw.. tu yg montel tu.hahaha..* sekian.

Haruskah aku gembira..?

Oo hooooo HOiii..:p
hehe.. Assalamualaikum sume..=_=
Happy nie.. nk taw knp?? sbb wat lagu kat blog jd woooo..suke,suke,suke..ngeee~~ td ingat xjd..pastu suh cik ain dengar..Die kate jd,jd,jd. hehee..:P Sbbnye die kate..uit,raye lambat lagi..dh pasang lagu raye?? hahaha.. xpe2..semangat yg penting tu!!=_+

tgk2..nie die!! ipOd tu..hahaha:p dasat2..ngee~~ so,kengkawan yg tersayang..bole la dgr lagu2 raye ye. walaupun tak byk..tp sambil2 berblog bole la dengar kannnn..=_= have fun oke!syg uols..<3

Penin! Penin! Tulun2..@_@

Salam kengkawan yg tersayang..
sorry xreply shout mix tu! huuu~~ tetibe cm takde je die punye chat room. Yg ade just tempat nk taip name je..Camane ni?>> @_@ penin la kpale nie..Toink2.. Sile2 la ajar sy.huuu~~

Wednesday, August 10, 2011

Hari yang Indah~~

Assalamualaikum.. hi kawan2..:)
Arini,rajin pulak nk update blog sbb line broadband elok..hee~~ kalau x tu,memang menyakitkan ati la kannn..:P Erm..nampaknye arini ok la cuaca. Xpanas,xhujan.. Bole la gi bazaar jap lagi..hee~~ nampak sangat malas nk masak.haha..Oh ye,kepada kawan2 baru yg follow blog sy nie,thanx a lot ye! sangat2 menghargai kalian..:) Marilah kita meramaikan kawan2 di blog supaya dapat berkongsi cerita..=_= ilang skit bosan nie.heee~~ Nanti dh follow bgtau tau,nk follow balik. Baru lah adil kan..=_= Tp kan,say sorry sbb blog sy nie tak bpe menarik!huuu~~ sbb nye tak reti la nk upgrade. Yang shout mix nie pun mcm xjd je..huhu.. Pada kengkawan yg ade..nnt comment2 la psl blog sy nie,bgtau cmne nk upgrade kannn..ngeee~~<3 Byk benda lagi yg tak reti pasal blog nie..rase suke sgt tgk blog org lain,bkelip2 bile tgk..huhu. Yg sy punye nie,tah ape2 la jadi nye..huhu~~ tlg ye syg2 sekalian..! sgt menghargai..<3 u..:)

Cer citer..Cer citer..Ramadhan al-Mubarak!

Assalamualaikum kawan2ku syg..;)
Tetibe je rase nk update blog nie.. hee~~ sambil memasang lagu raye di laptop! wahhh..tak sabar nampaknye cik Nabillah Sapar nie.haha.. Erm,Agak2 pasal pe eh kalau org pempuan bcerite?? =_= hehehe..dh tentu2 la pasal bukak pose kannnnn..:P Sbb kalau pasal baju raye, kasut raye, beg raye, kuih raye dan seangkatan dengannye tu..citer nnti la eh.  Al-maklum,byk lagi yg nk citer nie..:P Sedangkan org pempuan nie,paling excited citer pasal shopping raye nie! Erm,nie pasal mase ari ahad aritu la..sbnrnye,aku nie majok gn dak kelas nie. Ex-classmate time form 4..bole lak nak majok2 kan? mcm org bcinte la pulak.heee~~ n kalau uols sume nk taw..bukan aku je yg majok gn die.. bole kate dak2 girl sume majok gn die lah..  Yela,dh janji nk gi reunion..last min cancel! haih.. spe x angin kannnn..;P tp ape bole buat..time Ramadhan yg mulia nie,xmo la majok2 lagi..=_= huuu~~

Oke la..nk dipendekkan citer,ktorg jmpe kat Selayang Mall (kepong,KL) so,pasni spe2 yg dok dkt Kepong kalau nk ajak jalan2 bole je..:P Actually,ktorg dh lewat taw..sbb tak sangka die sampai dulu dr ktorg..*aku n kwn aku,Nurliyana Athirah. Bile dh sampai,memang kene bahan la kannnn.. spe suh lmbt,pdn muke.haha:P Pastu ktorg jalan2,shopping barang budak2 tu..yg aku nye xshopping sbb dh shopping aritu..=_+ eh,kate taknak citer sal shopping mopping nie..ade gak terselit??hee~~ Aku pun teman la..jd peneman yg baik la katekan!haha.. tp memang best la tgk org pempuan shopping. Baru taw cerewet xcerewet org pempuan nie kannnn..haih~~ pdnla org laki xsuke pempuan shopping.haha..:P Lepas ktorg shopping barang2 girl,gi lak cari baju raye si boy nie. Haih..kaler pink tu tema taun nie! sgt sweeet~~<3 nk taw x,sebenarnye aku sgt suke boy pakai bju melayu kaler pink! tp kene pdn la gn kaler kulit kannn..kalau xpadan,baek xyah.hee~~;P sbb aku pun tema kaler pink taun nie..haha.:P kebetulan oke!jgn slh fahm ye anak2..hee~~ 

Erm,mase aku tgk si boy nie try baju melayu tu..hati aku sejuk je. Memang xdinafikan la..sgt sweet n manis. *al-maklum,die suke tersengih2..hehe. Pastu die tny,oke x? aku ckp la oke je. Dalam hati nie,Allah jela yg taw..sgt comel!hehe.. mati la kalau die bace blog nie,mau kene bahan sampai raye.haha ..Pastu die beli. Alhamdulillah..bole la raye nnt,aku upload pic die..bg korg tengok eh..=_= tu pun kalau die nk bgambar gn baju tu la..hahaha..lepas settle sume,ktorg gi la booking tempat utk berbuka.  Kitorg berbuka kat McDonald's..hehe~~ mase tu bole kate awl lagi la..tu yg adik boy nie ajak gi jalan2 kat bazaar depan selayang Mall tu. Huuu~~ time tu,dugaan la..tgk sume benda nk bli. Pikir sbb nak makan McD je,ktorg xbeli pape.haha..:P tp nk taw x ape yg buat ktorg bengang sgt2 kat boy nie?? time ktorg nk gi bazaar tu,die kate..xpela,korg gi oke. Aku jge tempat. Tp bile tgk time ktorg balik bazaar die bole tdo kat meja McD tu! haih..tak patot betul.. Mcm penat sgt je pose die tu..huuu~~ sampai ktorg kaco2 die pun,die xbangun.. Adoii,kesian sgt~~ ermm..tp yg paling best,buka pose aku gn dorg..budak2 tu belanja! Al-maklum..org belajar..budak2 dua org tu dh kje..bole la belanje aku nie ha.hehe..:P comel2,suke3~~


Haa..tu jela nk citer. sbb tgn dh penat menaip nie..hehe:P kat fb lagi..kat blog pulak. tu yg citer pendek2 je tu..=_= pendek ke?haha ..oke la kengkawan. Dh pukul 4.30 nie..nk gi masak utk sahur. SELAMAT BERSAHUR ye sahabat2..=) jumpe lagi!wassalam.

Oh My Bloggers!!

Hye~~ Arini memang busy gile ar.. sbb dh masuk KELAB BLOGGER kat facebook.. Memang blogger2 kat situ best2 la..:P n now dh ramai kawan.. *walaupun baru belasan je..hee~~ so,nk kene cari lagi ramai la kawan2 baru utk jalan2 n singgah kat blog sy nie..:P anyway..pada kengkawan yg baru follow n difollow,thanx a lot ye! sgt menghargai kalian..=_= Harap2 dapat la singgah kat blog sy nie eh..tqvm ..<3

Saturday, August 6, 2011

Ramadhan Datang Lagi..



Alhamdulillah..
syukur ke hadrat Ilahi,
untuk ke 21 kalinya dalam hidup aku nie dapat menyambut ramadhan al-mubarak sekali lagi..
sebab umur 21,jadi sambut ramadhan pun kali ke 21 lah kannn..:P
Mudah2an aku dapat menjalani ibadah puasa dengan sebaik2nya..amiin.

erm..
cerita pasal ramadhan kali nie..
alhamdulillah sekali lagi,sebab Allah berikan aku peluang untuk aku menjalani ibadahNya sebaik mungkin..nak kate 'ponteng' puase tu,belum lagi la..
jadi,dapat la buat solat terawih dengan jayanya kan.hehe..:P
bukan niat nak riak ye..cume bersyukur kepadaNya.
buat mase sekarang nie..
puase biase je..
pagi2,kemas rumah..petang2,masak..
pas berbuka gi semayang,pastu tido..
tu jela rutin harian..=_=
nak buat ape lagi kan..keje aku nie membesaukan badan yolah..
haha..=)

hah?? preparation raya?..
emmm..hehe..^,^
ramai jugak yang terkejut sebenarnya..
nk taw knp?? sbb baju raya,kasut raya,tudung raya,beg raya..
sume dah beli!hahaha..
excited x??ngee~~<3
actually,aritu aku 'ter'dengar pasal preparation raya nie kat tv 9..
dlm citer Tanyalah Ustaz..hehe,kebetulan tgk sebenarnye..:)
erm..ustaz tu kate..
dalam bulan ramadhan nie,rugi kalau kite tak menghayati sepenuhnya..
mase nie la kite nk kejar pahala..
jd,kalau nk shopping raya tu..
buat lah sebelum raya..(tu yg gi shopping awal2 tu,haha)
sebab kalau kite sibuk mengejar sales yg berlangsung mase akhir2 ramadhan tu..
kite terlepas la sales yg Allah bg kat kite pulak kan..
tu yg mak cakap suh gi beli awal2 tu.haha..
oh mak aku...=_+
so,nk taknak kene la ikut mak aku gi beli barang2 utk raya...
just kuih raya je xbeli lagi..
nnt belum sempat raya dh habis kene makan gn aku yg kuat makan nie..hi3
alamatnye kalau kawan2 aku ajak gi shopping raya,kene reject lah kan..
sbb dh xde benda yg nk dishoppingkan..=_=
sorry kengkawan!heee~~

erm..
nk citer ape agy eh??
tu jela kot utk sekarang nie..
nk ucap selamat menyambut ramadhan al-mubarak je..
gi citer benda lain pulak.hehe..
Oke lah..
kawan2 yg tersayang,selamat menyambut ramadhan al-mubarak ye..
semoga Allah senantiasa merahmati kalian di bulan yg mulia ni..
aku nak minta maaf lah kalau ade salah silap antara kite..
nnti minta maaf lagi sekali waktu raye pulak!hehe~~
nk out nie..
jumpe lagi..
wassalam:)

Thursday, June 23, 2011

Di Saat Aku MencintaiMu by Dadali

Hayati ye lirik ini..sangat terharu.

Mengapa kau pergi
Mengapa kau pergi
Di saat aku mulai mencintaimu
Berharap engkau jadi kekasih hatiku
Malah kau pergi jauh dari hidupku
Menyendiri lagi
Menyendiri lagi
Di saat kau tinggalkan diriku pergi
Tak pernah ada yang menghiasi hariku
Di saat aku terbangun dari tidurku

Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencintai dirimu
Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencinta
Menyendiri lagi
Menyendiri lagi
Di saat kau tinggalkan diriku pergi
Tak pernah ada yang menghiasi hariku
Di saat aku terbangun dari tidurku
Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencintai dirimu
Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencinta


Semoga engkau kan mengerti
Tentang perasaan ini

Maaf ku telah terbuai
Akan indahnya cinta
Maaf sungguh ku tak bisa
Untuk kembali padamu
Maaf ku telah terbuai
Akan indahnya cinta
Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencintai dirimu
Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencinta
Aku inginkan diri mu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencinta..

Saturday, June 4, 2011

Cemburu Wanita terhadap Bidadari Syurga..

PELUANG MENANDINGI BIDADARI

Antara nikmat terbesar di syurga selepas melihat wajah Allah ialah bidadari-bidadari syurga atau Hurul Ain yang cantiknya tidak terperi.

Apabila digambarkan kecantikan bidadari , melonjak semangat kaum lelaki untuk masuk ke syurga. Air peluhnya pun mengalahkan perfume yang paling wangi di dunia ini. Sebutlah apa sahaja tentang apa yang diimpikan oleh lelaki tentang wanita, sebutlah apa sahaja kecantikan yang ingin dimiliki oleh seorang wanita…apa yang dimiliki oleh bidadari lebih daripada itu. Pada diri mereka terhimpun semua pesona lahir dan batin – akhlak dan wajah yang sempurna. Tidak cukup perbendaharaan bahasa untuk menggambarkan dan tidak cukup kemampuan akal untuk dibayangkan.
Bagi kaum wanita, mungkin rasa cemburu menyelubungi perasaan. Bayangkan bidadari syurga sedang menunggu suami kita dengan penuh rindu dan setia. Bandingkan diri kita dengan badadari , perbezaan langit dan bumi sekalipun bukan gambaran perbezaan antara kita dengan mereka. Di kala kaum Adam terasa seperti hendak pengsan mengkagumi kecantikan bidadari, kaum wanita pula mungkin terasa seperti menemui maut mencemburui mereka.
Wahai para wanita….ini khabar gembira untuk semua….kita ada peluang menandingi kecantikan bidadari! Anda tidak silap membaca kenyataan ini…Kita ada peluang menandingi kecantikan bidadari. Maka bukalah mata hati, persiapkan minda kerana Rasullullah s.a.w. sendiri pernah menceritakan tentang peluang ini.Mari kita teliti sebahagian daripada perbualan antara Rasulullah dengan salah seorang isterinya, iaitu Ummu Salamah, sepertimana diriwayatkan oleh At-Thabrani.
“ Wahai Rasullullah , manakah lebih utama , wanita dunia atau bidadari syurga bermata jeli ?”
“ Wanita-wanita dunia lebih utama daripada badadari-bidadari bermata jeli seperti kelebihan sesuatu yang tidak kelihatan dengan yang kelihatan.
“ Kenapa wanita dunia lebih utama daripada mereka ?”
“ Kerana solat, puasa dan ibadah mereka kepada Allah . Allah meletakkan cahaya pada wajah mereka; tubuh mereka dari kain sutera;kulitnya putih bersih,pakaiannya berwarna hijau;perhiasannya kekuning-kuningan, sanggulnya mutiara dan sikatnya diperbuat daripada emas. Mereka berkata : Kami hidup abadi dan tidak akan mati, kami lemah lembut dan tidak jahat sama sekali, kami redha dan tidak pernah bersungut-sungut sama sekali.Berbahagialah orang yang memiliki kami dan kami memilikinya.”
“ Wahai Rasullullah, kalau wanita pernah bernikah dua, tiga atau empat lelaki lalu dia meninggal dunia.Dia masuk syurga dan mereka juga masuk syurga. Siapakah antara lelaki itu yang akan menjadi suaminya di syurga?”
“ Wahai Ummu Salamah, wanita itu disuruh memilih,lalu dia pun memilih siapa antara mereka yang akhlaknya paling bagus. Lalu ia berkata: ‘Wahai Tuhanku,inilah lelaki yang paling baik akhlaknya tatkala hidup bersamaku didunia.Maka nikahkanlah aku dengannya.Wahai Ummu Salamah,akhlak yang baik itu akan pergi membawa dua kebaikan- dunia dan akhirat.”
Subhanallah….Maha Suci Allah yang meletakkan wanita-wanita dunia yang berjaya menghuni syurga lebih utama daripada bidadari-bidadari syurga.Malah bidadari-bidadari menjadi khadam mereka di syurga. Solat, puasa dan ibadah yang didirikan adalah amalan yang akan meletakkan kita di taraf tersebut. Bayangkanlah dengan solat,puasa dan ibadah, kita akan sama cantik dengan bidadari…malah lebih uatama daripada mereka.
Apabila kita memilih untk patuh sebagai hamba Allah lalu membuktikan kehambaan kita dengan menjadikan setiap aktiviti hidup sebagai ibadah untuk dipersembahkan kepada Allah, menjaga setiap peraturan yang Allah tetapkan dalam syariat walaupun terpaksa mengharungi seribu rintangan dan cabaran, maka kita telah pun menempuh jalan kebenaran.Jalan kebenaran ini secara automatik melayakkan kita menandingi pesona lahir dan batin para bidadari di syurga.Ketika itu, tiada lagi kebimbangan , tiada lagi kecemburuan kerana pastinya suami yang menjadi ahli syurga akan lebih terpesona dengan isterinya yang telah mencipta banyak kenangan pahit , manis, susah dan senang ketika di dunia.
Jika kecantikan lahiriah tidak mampu kita miliki di dunia, maka jangan kecewa.Usahakanlah setakat yang termampu dicapai berpandukan syariat,tetapi yang paling penting ialah memfokuskan usaha kepada membina kecantikan dalaman hati yang penuh rasa kehambaan kepada Allah.Bagi mereka yang telah dikurniakan kecantikan lahiriah di dunia, lebih-lebih lagi perlu bersyukur dan pastikan kecantikan dalaman juga menghias di diri..Segalanya bermula di sini…..di dunia ini.Allah beri kita peluang.Terpulang kepada diri untuk merebutnya…….

Monday, May 30, 2011

Sangat Menyentuh Hati Ini..

Email ini dipetik daripada seorang sahabat, dan saya forwardkan untuk manfaat kepada diri saya dan semua.

Semoga bermanfaat baik untuk yang melamar ataupun yang dilamar, ataupun bagi yang sudah berumah tangga. Renungan buat yang sedang mencari pasangan hidup ataupun yang sedang mengemudi bahtera rumah tangga. Mengapa? Kerana Dia Manusia Biasa.

Setiap kali ada sahabat yang ingin menikah, saya selalu mengajukan pertanyaan yang sama. Kenapa kamu memilih dia sebagai suami/isterimu? Jawappannya ada bermacam-macam. Bermula dengan jawapan kerana Allah hinggalah jawapan duniawi. Tapi ada satu jawapan yang sangat menyentuh di hati saya. Hingga saat ini saya masih ingat setiap butir percakapannya. Jawapan dari salah seorang teman yang baru saja menikah. Proses menuju pernikahannya sungguh ajaib. Mereka hanya berkenalan 2 bulan. Kemudian membuat keputusan menikah. Persiapan pernikahan mereka hanya dilakukan dalam waktu sebulan saja. Kalau dia seorang akhwat, saya tidak hairan. Proses pernikahan seperti ini selalu dilakukan. Dia bukanlah akhwat, sebagaimana saya. Satu hal yang pasti,dia jenis wanita yang sangat berhati-hati dalam memilih suami. Trauma dikhianati lelaki membuat dirinya sukar untuk membuka hati. Ketika dia memberitahu akan menikah, saya tidak menganggapnya serius. Mereka berdua baru kenal sebulan. Tapi saya berdoa, semoga ucapannya menjadi kenyataan. Saya tidak ingin melihatnya menangis lagi. Sebulan kemudian dia menemui saya. Dia menyebutkan tarikh pernikahannya. Serta meminta saya untuk memohon cuti, agar dapat menemaninya semasa majlis pernikahan. Begitu banyak pertanyaan dikepala saya.







"Aku tak boleh tidur." Dia memandang saya dengan wajah bersahaja.





Saya faham keadaanya ketika ini.





"Matikan saja lampunya, biar disangka kita dah tidur."





"Ya.. ya." Dia mematikan lampu neon bilik dan menggantinya dengan lampu yang samar.





Kami meneruskan perbualan secara berbisik-bisik. Suatu hal yang sudah lama sekali tidak kami lakukan. Kami berbual banyak perkara, tentang masa lalu dan impian-impian kami. Wajah keriangannya nampak jelas dalam kesamaran. Memunculkan aura cinta yang menerangi bilik ketika itu. Hingga akhirnya terlontar juga sebuah pertanyaan yang selama ini saya pendamkan. "Kenapa kamu memilih dia?" Dia tersenyum simpul lalu bangkit dari baringnya sambil meraih telefon bimbitnya dibawah bantalku. Perlahan dia membuka laci meja hiasnya. Dengan bantuan lampu LCDhandphone dia mengais lembaran kertas didalamnya. Perlahan dia menutup laci kembali lalu menyerahkan sekeping sampul kepada saya. Saya menerima handphonedari tangannya. Sampul putih panjang dengan cop surat syarikat tempat calon suaminya bekerja. Apa ini?. Saya melihatnya tanpa mengerti.

Eeh..., dia malah ketawa geli hati.

"Buka aja."

Sebuah kertas saya tarik keluar. Kertas putih bersaiz A4, saya melihat warnanya putih. "Teruknya dia ni."

Saya menggeleng-gelengka n kepala sambil menahan senyum.

Sementara dia cuma ketawa melihat ekspresi saya. Saya mula membacanya. Saya membaca satu kalimat diatas, dibarisan paling atas. Dan sampai saat inipun saya masih hafal dengan kata-katanya. Begini isi surat itu........



************ ********* *******



Kepada ...... Calon isteri saya, calon ibu anak-anak saya, calon menantu Ibu saya dan calon kakak buat adik-adik saya Assalamu'alaikum Wr Wb. Mohon maaf kalau anda tidak berkenan. Tapi saya mohon bacalah surat ini hingga akhir. Baru kemudian silakan dibuang atau dibakar, tapi saya mohon, bacalah dulu sampai selesai. Saya, yang bernama_____menginginkan anda______ untuk menjadi isteri saya. Saya bukan siapa-siapa. Saya hanya manusia biasa. Buat masa ini saya mempunyai pekerjaan. Tetapi saya tidak tahu apakah kemudiannya saya akan tetap bekerja. Tapi yang pasti saya akan berusaha mendapatkan rezeki untuk mencukupi keperluan isteri dan anak-anakku kelak. Saya memang masih menyewa rumah. Dan saya tidak tahu apakah kemudiannya akan terus menyewa selamannya. Yang pasti, saya akan tetap berusaha agar isteri dan anak-anak saya tidak kepanasan dan tidak kehujanan. Saya hanyalah manusia biasa, yang punya banyak kelemahan dan beberapa kelebihan. Saya menginginkan anda untuk mendampingi saya. Untuk menutupi kelemahan saya dan mengendalikan kelebihan saya. Saya hanya manusia biasa. Cinta saya juga biasa saja. Oleh kerana itu Saya menginginkan anda supaya membantu saya memupuk dan merawat cinta ini, agar menjadi luar biasa. Saya tidak tahu apakah kita nanti dapat bersama-sama sampai mati. Kerana saya tidak tahu suratan jodoh saya. Yang pasti saya akan berusaha sekuat tenaga menjadi suami dan ayah yang baik. Kenapa saya memilih anda? Sampai saat ini saya tidak tahu kenapa saya memilih anda. Saya sudah sholat istikharah berkali-kali, dan saya semakin mantap memilih anda. Yang saya tahu, Saya memilih anda kerana Allah. Dan yang pasti, saya menikah untuk menyempurnakan agama saya, juga sunnah Rasulullah. Saya tidak berani menjanjikan apa-apa, saya hanya berusaha sekuat mungkin menjadi lebih baik dari sekarang ini. Saya memohon anda sholat istiqarah dulu sebelum memberi jawapan pada saya. Saya beri masa minima 1 minggu, maksima 1 bulan. Semoga Allah redha dengan jalan yang kita tempuh ini. Amin Wassalamu'alaikum Wr Wb





************ ********* *********



Saya memandang surat itu lama. Berkali-kali saya membacanya. Baru kali ini saya membaca surat 'lamaran' yang begitu indah. Sederhana, jujur dan realistik. Tanpa janji-janji yang melambung dan kata yang berbunga-bunga. Surat cinta biasa. Saya menatap sahabat disamping saya. Dia menatap saya dengan senyum tertahan.

"Kenapa kamu memilih dia.....?"

"Kerana dia manusia biasa......." Dia menjawab mantap.

"Dia sedar bahawa dia manusia biasa. Dia masih punya Allah yang mengatur hidupnya. Yang aku tahu dia akan selalu berusaha tapi dia tidak menjanjikan apa-apa. Soalnya dia tidak tahu, apa yang akan terjadi pada kami kemudian hari. Entah kenapa, justeru itu memberikan kesenangan tersendiri buat aku.."

"Maksudnya?"

"Dunia ini fana. Apa yang kita punya hari ini belum tentu esok masih ada dan menjadi milik kita. Betul tak? Paling tidak.... Aku tau bahawa dia tidak akan frust kalau suatu masa nanti kami jadi miskin. "

Ssttt....."Saya menutup mulutnya.

Khuatir kalu ada yang tau kami belum tidur. Terdiam kami memasang telinga. Sunyi. Suara jengkering terdengar nyaring diluar tembok. Kami saling berpandangan lalu gelak sambil menutup mulut masing-masing.

"Udah tidur. Esok kamu mengantuk, aku pula yang dimarahi Mama."

Kami kembali berbaring. Tapi mata ini tidak boleh pejam. Percakapan kami tadi masih terngiang terus ditelinga saya.

"Gik.....?" "Tidur.....Dah malam." Saya menjawab tanpa menoleh padanya.

Saya ingin dia tidur, agar dia kelihatan cantik jelita esok pagi. Rasa mengantuk saya telah hilang, rasanya tidak akan tidur semalaman ini. Satu lagi pelajaran dari pernikahan saya peroleh hari itu. Ketika manusia sedar dengan kemanusiaannya.











Wallahu 'alam.



.

Sunday, May 29, 2011

Kita Terperangkap dalam Zon Selesa.


Bila menyelusuri beberapa buah blog dan tulisan di dalam facebook teman-teman, sudah ada di kalangan mereka yang mencatat betapa masa begitu pantas berlalu. Baru tersedar bulan November sudah menjengah. Tak lama nanti, Disember pun menyusul dan tahun 2010 akan pergi dalam lipatan kalendar.
Ya, masa itu begitu cepat berlari, andainya kita hanya berpusing di atas paksi yang sama, berkitar dalam orbit yang serupa. Jika dari hari ke hari, dari minggu ke minggu dan dari bulan ke bulan kita lakukan perkara yang sama secara berulang-ulang, maka kita sudah jadi umpama robot. Begitulah kita, bila kehidupan sudah dicarta oleh suasana di sekeliling.
Rutin bangun pagi, gosok gigi, pergi kerja, makan tengahari, sambung kerja, pulang ke rumah, makan malam, menonton TV dan kemudian tidur akan dilakukan setiap hari. Kita lalui ia tanpa jemu-jemu. Tanpa sedar kita lakonkan skrip perulangan ini dengan rela hati kerana kita berasa selamat di dalam acuan yang kita cipta sendiri. Zon selesa sudah menjadi kepompong kehidupan diri. Sebab itulah, jiwa meneroka, jiwa mengembara mahupun naluri survival kita sudah tumpul.
Kerana itu, kita aktif dalam sukan bolasepak, boling, skuasy, lumba kereta dan perahu layar. Kita aktif sebagai penyelam skuba, memanjat gunung, mencari artifak di hutan Amazon dan terjun dari kapalterbang dengan kelajuan 80 kilometer sejam. Tetapi kesemuanya kita lakukan sambil mengunyah karipap di depan TV! Kita terlibat dan cemas menghadapi gempa bumi, banjir besar, tanah runtuh, kemalangan, taufan, peperangan, pembunuhan dan pemberontakan. Tetapi kesemua itu pun kita saksikan sebagai penonton.
Sekadar Menjadi Penonton, Bukan Pengubah
Akibat terkurungnya diri di dalam putaran yang kita cipta sendiri, maka kita menjadi insan yang pasif. Apa sahaja yang terjadi pada dunia hanya ditatap. Hanya mata yang merakam. Tetapi otak masih beku untuk simpati, apatah lagi empati. Bila hati dah jemu, kita alih saluran TV untuk menonton hiburan demi hiburan demi hiburan.
Malangnya, di sini pula kita teruja. Perasaan geram, meluat, marah atau pun berasa sedih hingga mengalirkan air mata boleh pula terjadi andainya calon bakat artis pilihan di dalam sebuah rancangan realiti gagal untuk memasuki pusingan seterusnya. Mengapa kita sudah jadi begini?
Tidakkah ada rasa bersalah, apatah berasa rendah diri kerana hanya menjadi penonton dan bukannya pengubah kepada apa yang berlaku di sekeliling kita? Bukankah sedari kecil, kita berani, kita degil, kita suka mencuba apa yang dilarang oleh orang tua kerana jiwa kembara kita yang membara?
Ya, sewaktu kecil dahulu kita boleh bermandi hujan. Hari ini kita berlari dari padang letak kereta ke pejabat semata-mata kerana takut kepala kita pening terkena hujan gerimis. Dahulu, kita boleh terjun ke sungai dan berkubang di dalam sawah. Hari ini, kita terketar-ketar hendak melangkah parit kecil menuju ke gerai pasar malam. Dahulu, kita berani panjat pokok. Hari ini, semangat kita hendak terbang ketika memanjat tangga untuk menyapu sawang di siling rumah.
Seharusnya, semakin kita dewasa, kita menjadi semakin handal, semakin berani dan semakin pakar dalam apa jua bidang yang kita terokai. Hari ini lebih bagus daripada semalam dan hari esok lebih baik daripada hari ini. Itulah yang seharusnya menjadi semangat untuk memaju diri. Umpama berlian yang semakin lama semakin keras dan semakin tinggi nilainya. Bukan seperti bangkai yang semakin lama semakin busuk, semakin reput dan akhirnya menjadi debu.
Tetapi, kerana terlupa untuk bermuhasabah diri, kita biarkan diri hanyut di arus kehidupan. Hinggakan kita ada kerja, tetapi tiada kerjaya, ada daya tetapi tiada usaha, ada keinginan tetapi tiada hasrat dan ada mimpi tetapi tiada impian. Begitulah bila kita biarkan minda dipengaruhi unsur-unsur dari luar sehinggakan suara hati sendiri telah tenggelam.
Berubah Dengan Menambah
Berubahlah. Berubah dengan menambah. Apakah bahasa baharu, buku baharu, hobi baharu atau surah baru yang sudah dihafal pada tahun ini? Apakah jumlah sedekah kita sudah bertambah? Apakah kita boleh menerima teknologi baru, jika bukan sebagai penciptanya, sekurang-kurangnya sebagai penggunanya?
Kalau kita menutup buku sebaik sahaja kita menyimpan skrol ijazah, kalau kita menutup hati sebaik sahaja kita melipat sejadah, maka kita akan jadi sama seperti orang lain di luar sana. Mereka di luar akan bercakap ~ bukan bertutur, mengagak ~ bukan mentafsir, mengira ~ bukan mencongak, kasihan ~ bukan prihatin dan pandai bertanya tetapi tidak reti menyoal. Kita jadi orang biasa di kalangan orang yang biasa.
Jika dipandang dari langit, kita seperti sekelompok haiwan yang berkulit, berwajah dan bertindak mengikut apa yang dibuat oleh haiwan yang lain. Jika begitulah kita, sukar juga kita menjadi insan terpilih. Kreatifnya Allah Al-Mussawir, membentuk wajah-wajah manusia yang berbeza. Meskipun kita semua mempunyai dua mata, dua telinga, satu hidung dan satu mulut. Tidak ada satu pun wajah kita di antara berbilion manusia yang lain mempunyai yang serupa. Sehinggakan pasangan kembar pun ada perbezaan raut wajahnya. (Yang punyai wajah yang serupa hanyalah pelanduk!)
Oleh kerana tidak ada satu pun manusia yang sama seperti kita, sewajarnyalah kita menjadi insan unik. Punyai identiti, hasrat, impian, iltizam mahupun istiqamah yang lain daripada orang lain. Kita patut begitu kerana bukan orang lain. Kita adalah diri kita.
Kita bukannya stereotaip! Renung2kanlah..selamat beramal.:)

Sunday, April 3, 2011

Salam Perkenalan..

Sy Nabillah..Sy masih baru di Blog..
Sy harap ramai yang mengikuti Blog sy kerana anda akan dapat banyak manfaat dan ilmu yang berguna & tak pernah kita ketahuinya..
Jd, harapan sy agar kita sama2 berkongsi pendapat dan pandangan untuk menambah ilmu yang ada..
Sy juga berharap agar sy dapat berkawan dengan ramai blogger yang ada..
Jangan segan2 untuk menjadi kawan sy ya!..;)
ikhlas,Nabillah