Friday, August 26, 2011

Muhasabah sebentar..


Assalamualaikum.

Dah dapatkah kita?

Satu persoalan yang bermain difikiran kita sepanjang bulan Ramadhan ini. Adakah kita dah dapat jumpa malam lailatul Qadr?
Mungkin ya, mungkin tidak. Mungkin kita dapat rasakan, mungkin kita tak rasa langsung kehadirannya.
Mungkin malam tadi, mungkin hari ini, mungkin semalam atau mungkin malam-malam sebelumnya. Sapa tahu, malah tiada siapa pun tahu bila.
Walaupun kita sering terbaca ramalan-ramalan dari orang terdahulu dari kita, tapi hakikatnya, Rasulullah s.a.w tetap tidak menyatakan secara terus bila melainkan dengan menyatakan ia berada di 10 malam terakhir dan mungkin berada dimalam ganjil.

Pernahkah kita muhasabah diri kita kenapa Rasulullah s.a.w tidak menyatakan dengan tepat malam Lailatul Qadr?
Sebenarnya Rasulullah s.a.w tidak mahu umatnya hanya mengejar Lailatul Qadr saja tapi sebaliknya kita haruslah memahami dan menghayati konsep Ramadhan itu keseluruhan.

Pernahkah kita muhasabah diri kita adakah puasa kita di bulan ramadhan ini masih sama macam tahun lepas atau bertambah baik lagi dari tahun lepas?
Jika tahun lepas kita berpuasa bertampal-tampal, adakah tahun ini kita dapat berpuasa penuh? (terutama untuk lelaki)
Jika tahun lepas kita berpuasa hanya tahan lapar dan dahaga, adakah tahun ini kita bukan setakat tahan lapar dan dahaga. Malah puasa mata, telinga, mulut dan hati kita?
adakah peningkatan lebih baik dari tahun lepas?
Jika tahun lepas kita berpuasa tapi masih mendedahkan aurat, adakah tahun ini kita sudah berubah kepada menutup aurat?

Adakah kita rasa Ramadhan itu biasa sahaja dan tiada makna apa-apa pada kita, bahkan ketibaan 1 syawal lebih bermakna pada kita sebab 1 syawal adalah hari kita dapat berjumpa keluarga dan saudara-mara?
Jika Ya jawapannya, maka puasa kita hanyalah setakat menahan lapar dan dahaga sahaja. Tiada ganjaran diberikan oleh Allah s.w.t. jika puasa Ramadhan kita masih ditakuk lama.

Umumnya kita tahu, dikiri dan kanan kita ada 2 malaikat yang bertugas mencatit segala perbuatan baik dan buruk tanpa mengenal penat lelah malah tidak sekali pun mereka mengeluh penat pada Allah s.w.t. dalam menjalankan tugas mereka.
Agak-agaknya pernahkah kita tanya diri kita malaikat yang manakah yang banyak mencatitkan perbuatan kita?

Cuba sebelum tidur kita muhasabah diri kita. Ambil sekeping kertas putih yang belum bertulis apa-apa dan lipat ia kepada 2 bahagian.
Kemudian buka semula. Tulis disebelah kanan “amalan baik” dan disebelah kiri “amalan buruk”.

Mula mencatit setiap perbuatan baik dan buruk kita bermula dari bangun tidur hinggalah malam sebelum anda nak masuk tidur.
Dari sekecil-kecil perbuatan hinggalah sebesar-besar perbuatan.
Setelah selesai, bandingkan antara kedua-dua bahagian yang mana lebih banyak.
Adakah baik lebih banyak dari buruk, atau buruk lebih banyak dari baik.
Dari sini barulah kita dapat muhasabah diri kita banyaknya dosa atau pahala yang kita dah buat dalam seharian.
Bagaimana dengan semalam, kelmarin, minggu lepas, bulan lepas malah tahun lepas?
Itulah tugas Raqib dan ‘atid.

Ingatlah, ramadhan sudah hampir kepenghujungnya. Adakah kita sempat menghabiskannya pada tahun ini?
Bagaimana jika Allah s.w.t. menjemput kita dihari terakhir kita berpuasa? Mungkin kita tak sempat menghabiskannya pun dan kita telah dipanggil.
Bersyukurlah kita jika diizinkan Allah s.w.t meraikan kemenangan selepas ramadhan.

Tapi masih adakah Ramadhan tahun depan untuk kita? Atau inikah Ramadhan terakhir untuk kita?

Ingatlah, selagi Allah s.w.t izinkan kita hidup dibuminya ini, ambillah kesempatan yang tinggal beberapa hari saja lagi ini untuk mengejar keberkatan dan pahala dibulan Ramadhan ini.
Anggaplah ia seperti Ramadhan terakhir buat kita sedangkan Ramadhan tahun depan belum pasti kita dizinkan untuk bertemu dengannya.


Wauwahualam.

Thursday, August 11, 2011

Pencuri2!!

Astagfirullahalazim...Mengucap panjang bile dgr pengumuman2 di surau td..
kawan2..nk taw x..td mase solat terawih,ustaz kat surau tu cakap.. semalam ade kecurian,25 cotton air mineral utk minuman jemaah diambil. Dh wat solat hajat utk pencuri tu lembut hati pulangkan. huuu~~ Ingatkan arini beliau pulangkan lah kannnn.. Rupe2nye,ade pulak pengumuman baru oleh ustaz yg sama.. katanya, semasa kita sedang solat berjemaah di dlm surau nie, pembantu surau memasak air di dapur.  Sedang pembantu tu masuk utk join sme solat.. Tong gas pulak dicuri oleh beliau (si pencuri) ??? ape nie?? adoi~~~ kasihan AJK2 surau.


Tong gas die lebih kurang cmni..tp kaler ijau.haha
  Ya Allah,Kau bukakanlah pintu hati beliau utk pulangkan semula air mineral tu.. dan Kau lindungilah surau di sebelah rumah ku ini dari sebarang kemungkaran. Amiin..:) Mudah2an Allah memakbulkan doa kami semua..=_=
Haa..lepas tu mase balik td..sempat la AJK surau tu gi beli tong gas baru..:) jadi sempat la menikmati juadah di surau td.. ade kuih tepung pelita dgn bubur kacang.. sedap3..=_= *cik nabillah kite nie,makan je taw.. tu yg montel tu.hahaha..* sekian.

Haruskah aku gembira..?

Oo hooooo HOiii..:p
hehe.. Assalamualaikum sume..=_=
Happy nie.. nk taw knp?? sbb wat lagu kat blog jd woooo..suke,suke,suke..ngeee~~ td ingat xjd..pastu suh cik ain dengar..Die kate jd,jd,jd. hehee..:P Sbbnye die kate..uit,raye lambat lagi..dh pasang lagu raye?? hahaha.. xpe2..semangat yg penting tu!!=_+

tgk2..nie die!! ipOd tu..hahaha:p dasat2..ngee~~ so,kengkawan yg tersayang..bole la dgr lagu2 raye ye. walaupun tak byk..tp sambil2 berblog bole la dengar kannnn..=_= have fun oke!syg uols..<3

Penin! Penin! Tulun2..@_@

Salam kengkawan yg tersayang..
sorry xreply shout mix tu! huuu~~ tetibe cm takde je die punye chat room. Yg ade just tempat nk taip name je..Camane ni?>> @_@ penin la kpale nie..Toink2.. Sile2 la ajar sy.huuu~~

Wednesday, August 10, 2011

Hari yang Indah~~

Assalamualaikum.. hi kawan2..:)
Arini,rajin pulak nk update blog sbb line broadband elok..hee~~ kalau x tu,memang menyakitkan ati la kannn..:P Erm..nampaknye arini ok la cuaca. Xpanas,xhujan.. Bole la gi bazaar jap lagi..hee~~ nampak sangat malas nk masak.haha..Oh ye,kepada kawan2 baru yg follow blog sy nie,thanx a lot ye! sangat2 menghargai kalian..:) Marilah kita meramaikan kawan2 di blog supaya dapat berkongsi cerita..=_= ilang skit bosan nie.heee~~ Nanti dh follow bgtau tau,nk follow balik. Baru lah adil kan..=_= Tp kan,say sorry sbb blog sy nie tak bpe menarik!huuu~~ sbb nye tak reti la nk upgrade. Yang shout mix nie pun mcm xjd je..huhu.. Pada kengkawan yg ade..nnt comment2 la psl blog sy nie,bgtau cmne nk upgrade kannn..ngeee~~<3 Byk benda lagi yg tak reti pasal blog nie..rase suke sgt tgk blog org lain,bkelip2 bile tgk..huhu. Yg sy punye nie,tah ape2 la jadi nye..huhu~~ tlg ye syg2 sekalian..! sgt menghargai..<3 u..:)

Cer citer..Cer citer..Ramadhan al-Mubarak!

Assalamualaikum kawan2ku syg..;)
Tetibe je rase nk update blog nie.. hee~~ sambil memasang lagu raye di laptop! wahhh..tak sabar nampaknye cik Nabillah Sapar nie.haha.. Erm,Agak2 pasal pe eh kalau org pempuan bcerite?? =_= hehehe..dh tentu2 la pasal bukak pose kannnnn..:P Sbb kalau pasal baju raye, kasut raye, beg raye, kuih raye dan seangkatan dengannye tu..citer nnti la eh.  Al-maklum,byk lagi yg nk citer nie..:P Sedangkan org pempuan nie,paling excited citer pasal shopping raye nie! Erm,nie pasal mase ari ahad aritu la..sbnrnye,aku nie majok gn dak kelas nie. Ex-classmate time form 4..bole lak nak majok2 kan? mcm org bcinte la pulak.heee~~ n kalau uols sume nk taw..bukan aku je yg majok gn die.. bole kate dak2 girl sume majok gn die lah..  Yela,dh janji nk gi reunion..last min cancel! haih.. spe x angin kannnn..;P tp ape bole buat..time Ramadhan yg mulia nie,xmo la majok2 lagi..=_= huuu~~

Oke la..nk dipendekkan citer,ktorg jmpe kat Selayang Mall (kepong,KL) so,pasni spe2 yg dok dkt Kepong kalau nk ajak jalan2 bole je..:P Actually,ktorg dh lewat taw..sbb tak sangka die sampai dulu dr ktorg..*aku n kwn aku,Nurliyana Athirah. Bile dh sampai,memang kene bahan la kannnn.. spe suh lmbt,pdn muke.haha:P Pastu ktorg jalan2,shopping barang budak2 tu..yg aku nye xshopping sbb dh shopping aritu..=_+ eh,kate taknak citer sal shopping mopping nie..ade gak terselit??hee~~ Aku pun teman la..jd peneman yg baik la katekan!haha.. tp memang best la tgk org pempuan shopping. Baru taw cerewet xcerewet org pempuan nie kannnn..haih~~ pdnla org laki xsuke pempuan shopping.haha..:P Lepas ktorg shopping barang2 girl,gi lak cari baju raye si boy nie. Haih..kaler pink tu tema taun nie! sgt sweeet~~<3 nk taw x,sebenarnye aku sgt suke boy pakai bju melayu kaler pink! tp kene pdn la gn kaler kulit kannn..kalau xpadan,baek xyah.hee~~;P sbb aku pun tema kaler pink taun nie..haha.:P kebetulan oke!jgn slh fahm ye anak2..hee~~ 

Erm,mase aku tgk si boy nie try baju melayu tu..hati aku sejuk je. Memang xdinafikan la..sgt sweet n manis. *al-maklum,die suke tersengih2..hehe. Pastu die tny,oke x? aku ckp la oke je. Dalam hati nie,Allah jela yg taw..sgt comel!hehe.. mati la kalau die bace blog nie,mau kene bahan sampai raye.haha ..Pastu die beli. Alhamdulillah..bole la raye nnt,aku upload pic die..bg korg tengok eh..=_= tu pun kalau die nk bgambar gn baju tu la..hahaha..lepas settle sume,ktorg gi la booking tempat utk berbuka.  Kitorg berbuka kat McDonald's..hehe~~ mase tu bole kate awl lagi la..tu yg adik boy nie ajak gi jalan2 kat bazaar depan selayang Mall tu. Huuu~~ time tu,dugaan la..tgk sume benda nk bli. Pikir sbb nak makan McD je,ktorg xbeli pape.haha..:P tp nk taw x ape yg buat ktorg bengang sgt2 kat boy nie?? time ktorg nk gi bazaar tu,die kate..xpela,korg gi oke. Aku jge tempat. Tp bile tgk time ktorg balik bazaar die bole tdo kat meja McD tu! haih..tak patot betul.. Mcm penat sgt je pose die tu..huuu~~ sampai ktorg kaco2 die pun,die xbangun.. Adoii,kesian sgt~~ ermm..tp yg paling best,buka pose aku gn dorg..budak2 tu belanja! Al-maklum..org belajar..budak2 dua org tu dh kje..bole la belanje aku nie ha.hehe..:P comel2,suke3~~


Haa..tu jela nk citer. sbb tgn dh penat menaip nie..hehe:P kat fb lagi..kat blog pulak. tu yg citer pendek2 je tu..=_= pendek ke?haha ..oke la kengkawan. Dh pukul 4.30 nie..nk gi masak utk sahur. SELAMAT BERSAHUR ye sahabat2..=) jumpe lagi!wassalam.

Oh My Bloggers!!

Hye~~ Arini memang busy gile ar.. sbb dh masuk KELAB BLOGGER kat facebook.. Memang blogger2 kat situ best2 la..:P n now dh ramai kawan.. *walaupun baru belasan je..hee~~ so,nk kene cari lagi ramai la kawan2 baru utk jalan2 n singgah kat blog sy nie..:P anyway..pada kengkawan yg baru follow n difollow,thanx a lot ye! sgt menghargai kalian..=_= Harap2 dapat la singgah kat blog sy nie eh..tqvm ..<3

Saturday, August 6, 2011

Ramadhan Datang Lagi..



Alhamdulillah..
syukur ke hadrat Ilahi,
untuk ke 21 kalinya dalam hidup aku nie dapat menyambut ramadhan al-mubarak sekali lagi..
sebab umur 21,jadi sambut ramadhan pun kali ke 21 lah kannn..:P
Mudah2an aku dapat menjalani ibadah puasa dengan sebaik2nya..amiin.

erm..
cerita pasal ramadhan kali nie..
alhamdulillah sekali lagi,sebab Allah berikan aku peluang untuk aku menjalani ibadahNya sebaik mungkin..nak kate 'ponteng' puase tu,belum lagi la..
jadi,dapat la buat solat terawih dengan jayanya kan.hehe..:P
bukan niat nak riak ye..cume bersyukur kepadaNya.
buat mase sekarang nie..
puase biase je..
pagi2,kemas rumah..petang2,masak..
pas berbuka gi semayang,pastu tido..
tu jela rutin harian..=_=
nak buat ape lagi kan..keje aku nie membesaukan badan yolah..
haha..=)

hah?? preparation raya?..
emmm..hehe..^,^
ramai jugak yang terkejut sebenarnya..
nk taw knp?? sbb baju raya,kasut raya,tudung raya,beg raya..
sume dah beli!hahaha..
excited x??ngee~~<3
actually,aritu aku 'ter'dengar pasal preparation raya nie kat tv 9..
dlm citer Tanyalah Ustaz..hehe,kebetulan tgk sebenarnye..:)
erm..ustaz tu kate..
dalam bulan ramadhan nie,rugi kalau kite tak menghayati sepenuhnya..
mase nie la kite nk kejar pahala..
jd,kalau nk shopping raya tu..
buat lah sebelum raya..(tu yg gi shopping awal2 tu,haha)
sebab kalau kite sibuk mengejar sales yg berlangsung mase akhir2 ramadhan tu..
kite terlepas la sales yg Allah bg kat kite pulak kan..
tu yg mak cakap suh gi beli awal2 tu.haha..
oh mak aku...=_+
so,nk taknak kene la ikut mak aku gi beli barang2 utk raya...
just kuih raya je xbeli lagi..
nnt belum sempat raya dh habis kene makan gn aku yg kuat makan nie..hi3
alamatnye kalau kawan2 aku ajak gi shopping raya,kene reject lah kan..
sbb dh xde benda yg nk dishoppingkan..=_=
sorry kengkawan!heee~~

erm..
nk citer ape agy eh??
tu jela kot utk sekarang nie..
nk ucap selamat menyambut ramadhan al-mubarak je..
gi citer benda lain pulak.hehe..
Oke lah..
kawan2 yg tersayang,selamat menyambut ramadhan al-mubarak ye..
semoga Allah senantiasa merahmati kalian di bulan yg mulia ni..
aku nak minta maaf lah kalau ade salah silap antara kite..
nnti minta maaf lagi sekali waktu raye pulak!hehe~~
nk out nie..
jumpe lagi..
wassalam:)